top of page

De Samariakloof op Kreta, een unieke ervaring

Bijgewerkt op: 26 jan. 2021

In de Lefka Ori (de Witte Bergen) ten zuiden van Chania zijn de toppen van oktober tot april vaak besneeuwd. Skiën is er niet mogelijk, het landschap is te ruig. Er zijn meer dan 20 toppen van over de 2000 meter, met als uitschieter de Pachnes met 2453 meter hoogte. Dat is niet de hoogste bergtop van Kreta, die ligt in de aangrenzende provincie

Rethymnon, de Mount Ida met 2456 meter.

Omalos, het dorpje dat eigenlijk geen dorp is

Hoog in de bergen ligt Omalos op ongeveer 40 kilometer van Chania. Een rit van ongeveer een uur. Daar waar je denkt dat je niet verder omhoog kan, gaat de weg nog hoger en hoger.

Met een beetje geluk tref je in het voor- of najaar nog (of al) sneeuw aan in de omgeving van dit dorpje dat eigenlijk geen dorp is. Het is een verzameling van hotels, taverna’s en appartementen gericht op de grootste wandelattractie: De Samariakloof. De start van de kloof ligt bij Xyloskalo op 1250 meter.... vanaf daar, afdalen maar!


De Samariakloof

De Samariakloof is een van de diepste en langste kloven van Europa, zo niet de mooiste! Een wandelattractie van jewelste. 16 kilometer lang, gemeten vanaf het beginpunt bij Omalos tot het eindpunt bij de Libische zee. Op sommige punten is de kloof slechts 4 meter breed en zijn de wanden 500 meter hoog. Trek er ongeveer 6 tot 8 uur voor uit. Een vroege start is aan te raden.
Hoewel je ook in Omalos kan overnachten nemen de meeste mensen de KTEL bus vanuit Chania centrum naar Xyloskalo. De bussen vertrekken al vanaf 5 uur. Voor het schema zie www.e-ktel.com.


De entreeprijs is € 5 en de kloof is geopend van half april t/m oktober. In juli en augustus is het vaak (te) druk en (te) warm. De natuur dan niet op z’n mooist. Aan te raden is voldoende proviand en water mee te nemen. Flesjes kunnen op verschillende punten met bronwater gevuld worden.


Agia Roumeli

Aan het einde van de kloof ligt het plaatsje Agia Roumeli. Een gehucht met wat taverna’s.

Hier neem je een frisse duik in de kraakheldere Libische zee, voordat je met de ferryboot vertrekt.


De boten aan het einde van de middag sluiten aan op de KTEL bussen in Sougia en Sfakia. Deze brengen je terug naar Chania, maar een verblijf aan de zuidkust is ook aan te bevelen. Info over de ferrytijden vind je op: www.anendyk.gr116 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page