top of page
  • Monique van Hulst

Rome – verwondering, verbazing en vervoering

Rome is meer dan een bestemming voor een stedentrip. Als er ergens een plek is waar je geïnspireerd kan worden op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis dan is het wel in de hoofdstad van Italië. Voortdurend kun je je verbazen over zoveel schoonheid en zoveel betekenis.


“De mooiste culturele ervaringen kun je in Rome al beleven door gewoon rond te lopen en je ogen de kost te geven. ”

Als hoofdstad van het grote Romeinse Rijk, was de stad in de oudheid al een magneet. Overblijfselen van de grootsheid van de keizerlijke hoofdstad vind je nog overal.

Deze erfenis werd overgenomen door de pausen, die daar nog een flinke dosis kunst aan hebben toegevoegd. Waar anders dan in Rome kun zomaar een prachtige kerk binnenstappen en oog en oog staan met werken van de grootste kunstenaars uit onze geschiedenis? Waar vind je met het blote oog verhalen uit de oudheid klevend aan iedere steen? En het fijne is dat je heerlijk kunt genieten van het ‘la dolce vita’ in de talloze bars en restaurants van de stad. Men zegt wel eens dat Rome één groot openluchtmuseum is, maar dan wel één waarin geleefd wordt!Expertgids en verhalenverteller Sandrina Bokhorst, eigenaar van Persoonlijk Rome, geeft ons haar acht persoonlijke tips van culturele hoogtepunten.


“Ook ik blijf na 15 jaar in Rome steeds wat nieuws ontdekken. Als je eenmaal het eerste hoekje hebt losgemaakt, wil je steeds verder en het naadje van de kous weten. Niks is heerlijker dan in een tour de lichtjes in de ogen te ontsteken."

Galleria Doria Pamphilj

De uitmuntende kunstcollectie van de familie Doria Pamphilj staat opgesteld in de prachtige pronkzalen en galerijen van het palazzo Doria Pamphilj, midden in de stad. Je ziet werken van Caravaggio, Titaan, Guercino, Breughel, Bernini en niet te vergeten Velasquez die het sublieme portret maakte van de paus van de familie. Je krijgt hier ook, als op geen andere plek in Rome, het idee hoe een pauselijke familie in de 17e eeuw leefde.


Villa Farnesina

Een pronkjuweeltje uit de 16e eeuw: de rijke bankier Chigi liet dit renaissance-paleisje bouwen net aan de overkant van de rivier. Zijn vriend, de schilder Rafaël Sanzio, ontwierp de adembenemende fresco’s, o.a. met het verhaal van Amor en Psyche. Een kans om werk van de meester te zien buiten het Vaticaans Museum.


Quattro Coronati, Silvesterkapel

Deze stoere middeleeuwse kerk lijkt een beetje te groot in haar jasje te zitten. In het tweede binnenhof vind je de Silvesterkapel, met fresco’s die een onvervalst staaltje propaganda uit de 13e eeuw tonen met het verhaal van keizer Constantijn en paus Silvester.


Baden van Caracalla

Het thermen-complex aangelegd door keizer Caracalla is ook als ruïne van een onvoorstelbare omvang. Aan het begin van de 3e eeuw konden hier zeker 5000 baders tegelijk baden. Een heerlijke groene plek met weinig bezoekers.


Ostia Antica

Te weinig mensen weten dat Ostia Antica een volledige Romeinse stad is, waar je een glimp op kunt vangen van het dagelijks leven in de oudheid. Met theater, een bar, diverse huizen met meer verdiepingen, en een marktplein met prachtige mozaïekvloeren. Heel gemakkelijk bereikbaar met de metro.


Santa Maria del Popolo

Caravaggio en Bernini in één kerk: het kan niet op in de Santa Maria del Popolo. Een rijke kunstschatkamer met een lange geschiedenis. Je vindt deze kerk heel centraal op het Piazza del Popolo.


Santa Prassede

De 9e -eeuwse mozaïeken in de apsis van de Santa Prassede behoren tot de meest indrukwekkende van Rome. De kerk ligt net naast de veel grotere en drukkere kerk van Maria Maggiore, waar ook prachtige 12e -eeuwse mozaïeken zijn. Maar de echte schat van de Prassede-kerk is de Zeno-kapel: een kleine grafkapel in de zijbeuk die de ‘tuin van het paradijs’ wordt genoemd.


Ara Pacis

Keizer Augustus liet de beste beeldhouwers uit Griekenland halen om zijn Altaar van de Vrede te verfraaien met portretten van zijn familieleden. Een fascinerend monument uit de oudheid, met verstrekkende betekenis. Het marmeren altaar staat in het mooie nieuwe museumgebouw van Richard Meier aan het piazza Augusto Imperatore, waar overigens ook in de loop van 2021 het mausoleum van Augustus toegankelijk zal worden voor publiek.


Deze tips zijn slechts een topje van de ijsberg. Rome heeft jaarlijks in de talloze musea een tentoonstellingsaanbod van wereldniveau. Ook op gebied van moderne kunst en architectuur is er veel te beleven.


Sandrina is 'Persoonlijk Rome'. Samen met haar ervaar je het échte Rome en leer je de verbanden te zien in deze complexe stad. Wanneer je niet direct naar Rome reist, kun je de stad virtueel ontdekken met de webinars van Sandrina. Deze zijn ook ideaal als voorbereiding op je reis.

Een webinar is een online, interactieve lezing, waarbij met veel verschillend materiaal wordt verteld over de geschiedenis van een plek in Rome. Zo is er een succesvol webinar over de wijk Testaccio, of over vroege barokkunst. Die webinars kunnen ook worden teruggekeken. Je vindt ze op de website van Tours in Rome.


Wil je nog meer culturele buiten de gebaande paden tips van Sandrina? Stuur dan een berichtje via ons contactformulier en ontvang het gratis e-boekje ‘10x meer Rome’.

66 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page