top of page

Serifos - het onbekende Cycladeneiland

Bijgewerkt op: 2 dec. 2020

Wie aan de Griekse Cycladen eilanden denkt, ziet wit blauwe huisjes, smalle kronkelpaadjes, parelwitte stranden en ezeltjes. Serifos is hierop geen uitzondering. Wat het eiland wel heel bijzonder maakt is het gebrek aan massatoerisme.


Als je met de ferryboot in Livadi, de haven van Serifos aankomt, zie je het dorpje Chora al liggen bovenop de steile berg. Je kunt er voor kiezen via de trappetjes omhoog te klimmen, maar je komt er ook met de taxi of de lokale bus. Eenmaal bij het pleintje aangekomen vind je een aantal cafeetjes, winkels, het prachtige neoklassieke gemeentehuis en de kerk van de heilige Athanasiou.

Om bij het Venetiaanse kastro (de hoogste plek van Chora) te komen klim je verder naar boven door witgekalkte steegjes met Cycladische architectuur. Het uitzicht is de wandeling omhoog meer dan waard.

Serifos staat bekend om haar stranden. Op het hele eiland vind je er meer dan 60. Er is voor ieder wat wils; of je nu van zand- kiezel of rotsen houdt, op Serifos vind je het allemaal.Voor deze blogpost raakte ik in gesprek met de Nederlanse Silvia, die een heel leuk winkeltje op het eiland heeft. Graag deelt zij haar inside tips voor een geslaagd bezoek aan haar eiland.


Actief het eiland ontdekken

De afgelopen jaren komen er veel wandelaars naar Serifos. Vooral in de lente of herfst is het ideaal weer om het eiland al wandelend te ontdekken. Er is een plattegrond met alle wandelpaden. Fiets je liever dan dat je wandelt? Met een ebike ga je heel relaxed het eiland over. Er is ook een volledige wereld onder water. Je kunt zelf gaan snorkelen, of er voor kiezen een georganiseerd duiktochtje te doen met de Griekse Antonis.


Naamdag feestjes

Er zijn twee kloosters en meer dan honderd kerken en kapellen op het eiland. Serifos staat

bekend om de naamdag feestjes van de kerk. In Nederland kennen we dit helemaal niet, maar op Griekse eilanden zijn deze panigiria echt iets om naar uit te kijken. Op de dag van de heilige wordt de kerk opgeknapt en versierd en zijn er allerlei diensten. 's Avonds komt het hele dorp bijeen om samen te eten, te drinken en te dansen.De keuken van Serifos

De keuken van Serifos barst van de natuurlijke aroma's en smaken! Wat je zeker niet mag missen is louzas; traditioneel gezouten varkensvlees met aromatische kruiden van het eiland. Proef ook de marathopita en Marathotiganites (gebakken venkel-spinazietaarten), revithia (kikkererwtensoep) en lokale kazen zoals myzithra, uiteraard samen met de lokale wijnen.


Beleef de geschiedenis van het eiland

Volgens de mythologie werd het eiland vroeger bewoond door de Cycloop.

Er zijn nog verschillende monumenten bewaard gebleven, zoals de grotwaar hij woonde en

zijn troon. Lees voor je bezoek aan Serifos een boek over de Griekse Mythologie en je zult versteld staan van wat er nog bewaard gebleven is.


Volle Maan

Dit is echt een kleine sensatie op het eiland. Iedereen kent wel een speciaal plekje waar je het beste de volle maand kunt zien; op het kastro in Chora, bij de haven of op een heuvel of berg.

Een Nederlandse met een passie voor Serifos


Serifos heeft de Nederlandse Silvia Kraemer geïnspireerd om het merk 100% GREEK te creëren. Wat begon als een droom om met passie iets unieks te neer te zetten, werd een kleine wereld op zich. Silvia maakt handgetekende illustraties en drukt deze op strandtassen, T-shirts, posters, kaarten, spelletjes nog veel meer. In de zomer van 2020

heeft ze haar winkel op Serifos geopend. Silvia organiseert ook wandelingen over het eiland en heeft een handgetekende plattegrond van Serifos gemaakt die gratis verkrijgbaar is in haar winkel. Benieuwd geworden naar de leuke spulletjes van Silvia? Binnenkort gaat haar website live! Je kunt haar ook volgen op Facebook en Instagram.

328 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page