top of page

Pasen in Griekenland

Pasen in Griekenland. Dit is het belangrijkste feest voor de Grieken. Met het Paasfeest herdenken de Grieken het lijden en de kruisiging van Jezus Christus en wordt de opstanding gevierd. De Grieken vieren het Paasfeest met familie en vrienden. Pasen in Griekenland staat in het teken van het (geboorte)dorp, veel gezelschap en natuurlijk heel veel eten.


TSIKNOPEMPTI - BARBECUE DONDERDAG

Rokerige donderdag is de laatste donderdag voor de vastenperiode. Dit wordt ook wel barbecue donderdag genoemd. Waarom? De rook verwijst naar de barbecue. Want deze steek je aan op Tsiknopempti. Op het menu vlees, heel veel vlees! Dit is een dag die een Griek niet zal vergeten! Twee weken later, op asmaandag (Kathara Deftera), gaat een vastenperiode in. Deze periode duurt 40 dagen. Dit betekent dat men 40 dagen lang geen producten van rood bloedende dieren eet. Dus geen vlees, vis, kaas, eieren en andere zuivelproducten. Niet iedereen doet hier nog aan mee. Het zijn voornamelijk de oudere Grieken die veel waarde hechten aan de Orthodoxe tradities.

Benieuwd naar het carnaval in Griekenland? Daar hebben we natuurlijk ook leuk blog over geschreven!


De grote weekDe week voor Pasen noemen we de Grote week. Volgens traditie zijn de Grieken deze week allemaal druk met werkzaamheden in en rondom het huis. Denk hierbij aan renovatiewerkzaamheden, zoals schilderwerkzaamheden. Verder worden de huizen schoongemaakt en worden er inkopen gedaan. Eieren worden rood geschilderd. Natuurlijk worden de straten niet vergeten, deze worden allemaal mooi versierd. Op Goede Vrijdag gaan gelovige vrouwen al vroeg naar de kerk om het graf van Jezus Christus te versieren. Meestal worden hier bloemen en kransen op gelegd. In de avond wordt er na de kerkdienst de versierde baar en doodskist met het Jezusbeeld rondgedragen in een processie. Deze processie stelt de begrafenis van Jezus Christus voor. De Grieken lopen in alle dorpen en steden mee, of staan aan de kant van de weg met kaarsen in de hand.


Soep van ingewanden na de wederopstandingsmis


Op Heilige Zaterdag vindt de wederopstandingsmis plaats. Iedereen brengt een mooi versierde kaars mee naar de kerk. De kerkdienst begint rond 21:30 en duurt tot middernacht. Kort voor middernacht doet de priester het licht uit. Vervolgens komt hij achter de Iconostase vandaan met een kaars die door het heilige licht is aangestoken. Om middernacht luiden de kerkklokken. Dan steekt iedereen zijn of haar kaars aan met dit vuur. Ook wordt er op veel plaatsen vuurwerk afgestoken. De traditionele maaltijd na de kerkdienst (na middernacht) is mageiritsa. Dit is een soep van ingewanden van een lam.


Tsoureki brood en mooie rood geverfde eieren


Op paaszondag eten de Grieken Τσουρέκι. Dit is gevlochten, zoet Paasbrood. Er zijn verschillende vullingen waaruit je kunt kiezen, zoals chocolade of kastanje vulling. Leuk weetje: het schilderen van de eieren is een traditie tijdens Pasen. Kijk hier een filmpje met Mirjam, onze collega uit Thessaloniki. Ze geeft je informatie over Pasen en laat je zien hoe je

eieren op een ecologische manier verft.

Na de kerkdienst op Heilige Zaterdag worden op Paaszondag overal eieren getikt. Dit is één van de oudste tradities in Griekenland en symboliseert de kruisiging en herrijzenis van Jezus.

35 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page