top of page

Parijs - 20 mini dorpjes

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2021

Je hoort de Fransen vaak in cijfers praten: “waar gaan we vanavond heen, de 3e of de 11e?” Wij Parijzenaren hebben het dan over de arrondissementen in de stad. Dat is heerlijk overzichtelijk ingedeeld in 20 stuks: nummer 1 is middenin het centrum (Louvre) en dan ga je in een slakkenhuisje met de klok naar buiten.


Foto gemaakt door Eva van Woerkom

Wat ik nu zo heerlijk vind aan Parijs, is dat ieder arrondissement aanvoelt als een mini-dorpje, een authentiek buurtje, met zijn bijbehorende mensen, trends, geuren en kleuren. Wil je chique? Dan ga je naar het 16e. Wil je shabby? Dan ga je naar het 11e.


"Laat de ‘highlights’ links liggen, en duik een onbekend arrondissement in!"

Ga je een weekendje naar Parijs, dan raad ik je aan om niet alleen maar haar ‘Highlights’ af te strepen met de metro. Ontdek de stad op een zaterdagmiddag op de fiets of kies flanerend één arrondissement om je daar volledig in ‘la belle vie’ te laten onderdompelen.


Als je de ‘Highlights’ los laat, en je gaat naar bijvoorbeeld het 17e arrondissement ‘Les Batignolles’ dan ontdek je ons echte Parijse leventje! Dit verrassende buurtje ligt in het noord-westen van Parijs, tussen de Arc de Triomphe en Montmartre in. Vaak overgeslagen door menig toerist, omdat er niet echt een top-10 bezienswaardigheid te vinden is. En dan wordt het pas echt ‘intéressant’ 😊


Un Samedi Parfait à Batignolles (17e)

Ik geef je graag wat inspiratie om een perfecte zaterdagmiddag in het 17e door te brengen. Die middag bij ons begint altijd met 2 uur warm lunchen, mais oui! Stap uit bij metro ‘Guy Moquet’ en wandel de gezellige ‘Rue Legendre’ in. Als je een tafeltje weet te bemachtigen bij LES FRANÇAISES op nr 87, zeker doen! Deze bistro wordt door iedereen geprezen, ze serveren heerlijke Franse klassiekers als shared dinner uit.


Daarna flaneren we door, om even uit te buiken, richting de MARCHÉ BIO DES BATIGNOLLES aan de gelijknamige Boulevard. Snuif de geuren op van verse worsten en sla mooie producten voor thuis in! Hier komen alle Parijzenaren uit de buurt hun grote boodschappen doen, met van die ouderwetse trollers.


Vergeet niet even het park SQUARE DES BATIGNOLLES in te duiken, zeker als je met kinderen bent. Wil je wat leuke souvenirs mee naar huis nemen, laat je dan verleiden tot een mooie aankoop in de conceptstore FRENCH TOUCH aan 90 Rue Legendre, hier hebben ze werkelijk voor iedereen wat wils.

Dorst na zo’n middag flaneren?

Ik zelf ben maar al te graag te vinden in de ‘Rue des Dames’, een levendige straat vól leuke adresjes. De Parijzenaren zijn de koning van het ‘aperitief’ dat rond 18:00 begint. Ik zelf ben dan te vinden in Les Caves Populaires op 18 Rue des Dames :

Een no-nonsense wijnbar met van die héérlijke ‘planches’: charcuterie of kaasplankjes met een krokante baguette in je mandje ernaast. Eén van de voordelen om eens zo’n arrondissement buiten het centrum van de stad op te zoeken, zijn de prijzen, hier is het prima betaalbaar.

Yvonne de America

Deze blogpost is geschreven door Yvonne, eigenaresse van het fietstourbedrijf Paris by Bike.

Ze heeft niet voor niets een Franse voornaam! Bij Yvonne is de ‘francopholie’ er van jongs af aan met de paplepel in gegoten. Op haar 19 e pakt ze de Thalys naar Parijs voor haar eerste jaar in de stad van de liefde als au pair. En verliefd, dat werd ze! Parijs bleef daarna lonken, ze ging daarom ook Franse Taal en cultuur studeren aan de Uva, en zorgde er uiteraard voor dat ze nog een semester in Parijs mocht doen.

In 2011, al fietsend door Parijs als studente, krijgt ze de ingeving om hier haar werk van te maken. Voor Yvonne is ‘Paris à vélo’ namelijk het ultieme gevoel van vrijheid, en de perfecte manier om deze prachtstad te bewonderen. Ze startte Paris by Bike voor Nederlandse toeristen, scholen en bedrijven.

Zo werd Parijs de afgelopen 10 jaar Yvonne’s ‘playground’ waar ze iedere straathoek, café en

museum kent. Zij leidt je per omafiets rond met een aanstekelijk enthousiasme, en een flinke dosis humor! Natuurlijk deelt ze als doorgewinterde local ook graag al haar favorieten Parijse plekjes met jou!


99 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page