top of page

“no te preocupes” in Malaga vind je alles wat je zoekt

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020

Andalusië - de autonomie waartoe Malaga behoort - is de bakermat van flamenco, tapas en siësta. Een reden te meer om het misschien wel de meest Spaanse regio van het land te noemen.Andalusiërs worden door hun landgenoten vaak als feestvierende "luilakken" bestempeld. Wat daar mis mee is, snapt hier geen mens.

“No te preocupes”, vertaald als “maak je geen zorgen” is geen enkele Andalusiër vreemd.
Málaga ligt aan de Costa del Sol en heeft een mediterraan klimaat, waardoor het niet enkel in de zomer maar ook tijdens de wintermaanden heerlijk vertoeven is.


Ondanks dat Malaga zich de 6de grootste stad van Spanje mag noemen, valt het historische centrum goed te behappen en kom je met een bezoek van 3 dagen ruimschoots toe. Wil je ook nog graag de omgeving verkennen, boek dan een “oneway ticket” want het aanbod is eindeloos.

Steden als Granada, Cordoba en Sevilla liggen op maximum 2 uur rijden van Malaga. Maar ook badplaatsen als Torremolinos, Nerja of het eerder mondaine Marbella liggen vlakbij.

De kuststad Malaga is omgeven door bergen en natuurpracht. Niet enkel zonnekloppers of cultuurfanaten, maar ook natuurliefhebbers komen in Malaga aan hun trekken. Zo is er ondertussen het wereldberoemde koningspad “Camino del Rey” dat zeker niet op je to do lijst mag ontbreken. Eet op het ritme van de “boquerones”Wie zich laat meevoeren op het ritme van de “Malagueños”, beleeft de gezelligheid van de stad ten voeten uit.

Het ontbijt rond een uur of tien bestaat uit een toast met olijfolie & tomaat vergezeld van een kop koffie of een glas versgeperst sinaasappelsap. Maar ook een zogenaamde smurf “pitufo” (broodje met ham & kaas) staat ´s morgens op het menu. Er zijn eindeloos veel terrassen waar je kan genieten van het ochtendgloren.

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag, meestal lopen de restaurants vol vanaf twee uur. Een lunch zoals zakenmannen in pak prefereren? Kies dan voor El refectorium. Voor de tapaliefhebber is Casa Lola een voltreffer. Wie meer van culinaire tapas houdt gaat best eens proeven bij KGB of Kraken.

Wil je een specialiteit van de stad, dan plof je neer in één van de vele strandbars voor de op hout gegrilde “boquerones” of ansjovisjes. Ze zijn zo populair hier aan de kust dat zelfs de inwoners van Malaga, sinds jaar en dag “boquerones” genoemd worden. Restaurante Baños del Carmen behoort tot het lokale erfgoed en is nog steeds hip en happening voor de betere boquerones.

Rond een uur vijf volgt een zoete snack, waarvan de “churros “met warme chocoladesaus van Casa Aranda de meest geliefde is. Het avondeten wordt gegeten vanaf een uur of 9, maar in volle zomer is het eerder tien of elf uur wanneer de restaurants vollopen.

Een gin & tonic drink je hier na de lunch of het diner en niet als aperitief zoals dat bij ons al wel eens de gewoonte is. Ga voor een Larios gin en slurp hem binnen bij één van de rooftopbars die de stad rijk is. Vanop Batik rooftop ligt het Romeinse theater en het Moorse fort binnen handbereik. De stad van Pablo Picasso en Antonio Banderas

25 oktober 1881 werd ´s werelds meest beroemde kunstenaar Pablo Ruiz Picasso in het centrum van Malaga geboren. Vlakbij zijn geboortehuis vind je street art versies van Pablo´s meest gekende werken. Kunstliefhebbers die liever “the real stuff“ bewonderen kunnen vlakbij naar het Picasso Museum.

Naast het Picasso Museum openden de laatste jaren tientallen andere musea hun deuren, waaronder Pompidou met moderne kunst in de haven en het C.A.C museum van hedendaagse kunst in de zogenaamde Soho-wijk. Een buurt volop in opbouw, waar street art artiesten van internationaal niveau hun ding mochten doen. Het is in deze buurt waar Malagueño Antonio Banderas in 2019 zijn eigen Broadway theater opende. Met een beetje geluk loop je deze “guapo” tegen het lijf wanneer hij van zijn loft naar het werk wandelt. Onthoud Larios ( gin ) als referentiepunt.

Is het niet de Larios gin die je moet onthouden dan wel de Calle Larios. De mooiste winkelstraat is de ideale straat om je te oriënteren als je even de weg kwijtraakt. Alle wegen leiden naar de Calle Larios, ook wanneer je één of meerdere Larios gins gedronken hebt. Naast de hoofdstraat, het Moorse fort en het Romeins theater is ook de haven een niet te missen trekpleister tijdens een verblijf in de stad.

Ga jij mee?

Nog andere leuke plaatsen ontdekken in de stad? Meer te weten komen over de spraakmakende Spaanse gastronomie? Waarom betaal je bijvoorbeeld 5€ per 100 gram voor die éne ham en vragen ze 25€ voor die andere? Dat en veel meer van de lokale geschiedenis en cultuur kom je te weten wanneer je met de Vlaamse Ilse als je persoonlijke gids op stap gaat door Malaga. Met haar bedrijf Groeten uit Spanje organiseert ze de leukste activiteiten in de Spaanse stad.

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page