top of page

Cycladische beauty’s Amorgos & Folegandros

Bijgewerkt op: 15 jun. 2021


In Griekenland zijn de Cycladen ongekend populair met Santorini en Mykonos als koplopers. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de bijna western-achtige landschappen met wit met blauwe huizen. Zo ook (reis)journalist- en fotograaf Annette Spaan. Al jaren reist ze rond in deze eilandengroep in de Egeïsche zee en ze schreef er diverse reportages over. De eilanden Amorgos en Folegandros zijn twee van haar favorieten. Een leuk nieuwtje is dat ze sinds kort een webshop heeft waar ze prints en beprinte producten verkoopt van de foto’s die ze op de Cycladen maakte. In deze blogpost schrijft Annette over haar favoriete eilanden.


Folegandros Folegandros ligt op een uurtje varen van Santorini, is met zijn 32 vierkante kilometer aangenaam klein en heeft een beeldschoon ruig, kurkdroog landschap begroeid met cactussen.


Het dorp Chora Vanuit de haven rijd je in no time de berg op naar het dorp Chora, het hart van Folegandros. Dit witgekalkte dorp, gebouwd op een 200 meter hoge klifrand moet een van de mooiste dorpen van de Cycladen zijn. In de vele smalle witte straatjes en pleinen vind je bohemien ‘Ibiza style’ boetieks naast traditionele Griekse tavernes. Het dorp is gebouwd rondom de muren van de Kastro, een Middeleeuws fort met daarbinnen de eerste nederzetting. Leuke adresjes: - Bar Rakentia met zeezicht

- De winkel Folegandros T-shirts - Ontbijt in de binnentuin van Pounta

- Het Grieks design van de winkel To Perasma.


Wandeling Chora naar de Panagia kerk De Orthodoxe kerk Panagia ligt op een bergrug boven Chora en is vanaf bijna elk punt in het dorp te zien. De wandeling naar de kerk gaat over een korte zigzagweg en is goed te doen. Eenmaal boven kijk je over het eiland uit naar de zee en doet Chora denken aan een verzameling witte blokkendozen. Wat mij betreft een van de beste uitzichtpunten op Folegandros.

Het dorp Ano Meria

Ano Meria is een boerendorp dat balanceert tussen het vasthouden aan zijn oude tradities en het omarmen van het groeiende toerisme. De droge grond is er bewerkt tot eindeloze lagen terrassen ondersteund door stenen muren. Grote kans dat je er al wandelend wordt begroet door ezels. Alleen het uitzicht op de zee is al een bezoek waard. Buiten het hoogseizoen vind ik Ano Meria een oase van rust van waaruit je mooie wandelingen kunt maken. Ook leuk is de wandeling van Chora naar Ano Meria (ongeveer een uur). Leuke adresjes: Restaurant Irene en het Italiaanse 'Pane e Vino' Ristorante. Wandel aan het eind van Ano Meria (gezien vanuit Chora) het dorp uit voor nog beter uitzicht op zee.
Amorgos

Waar Folegandros veel luxe-toerisme biedt, heeft Amorgos meer te bieden voor een wat ‘alternatiever’ publiek. Amorgos heeft een relaxte, tolerante vibe waar je snel in meegaat en is een eiland ‘off the beaten track’. In 1988 filmde Luc Besson er de Franse film over diepzeeduiken Le Grand Bleu. Het dorp Chora De witte huizen van de Middeleeuwse hoofdstad Chora, de molens en het 13e-eeuwse Venetiaanse kasteel zijn op 400 meter hoogte mooi ‘uitgestrooid’ over de droge heuvels. De wind die vaak door de straten jaagt versterkt het mysterieuze gevoel dat het dorp mij geeft, vooral als de avond valt. In de historische gebouwen vind je vele goede restaurants, bars en winkels.

Seladi bar in Tholaria
Seladi bar in Tholaria

Leuke adresjes: Ik begin mijn bezoek meestal in café Jazzmin met zijn smakelijke ontbijtjes en uitzicht dat reikt tot aan de zee. Patisserie Kallisto verkoopt verrukkelijke zoetigheden en in de smalle straat vlakbij de kerk zit je sfeervol. Klooster Panagia Chozoviotissa Dit mini-klooster uit de 9e eeuw is op 300 meter hoogte tegen steile kliffen aangebouwd, een uniek schouwspel. Alleen de wandeling ernaartoe over de 1000 traptreden is al de moeite waard. Met elke stap wordt het uitzicht op de zee, een feest van blauwtinten, beter. Het Agia Anna strand waar het klooster op uitkijkt is voor mij een van de mooiste stranden van Amorgos, wel klein en wat moeilijk bereikbaar.


Café-bar Seladi in het dorpje Tholaria De kleine badplaats Aigiali is ook een fijne plek voor je verblijf op Amorgos en een totaal andere ervaring dan Chora. Boven de badplaats ligt het bergdorp Tholaria waar ik graag kom voor het uitzicht, vooral bij café-bar Seladi. In het kleurrijke interieur eet je de lekkerste biologische gerechten, terwijl je uitkijkt op het berglandschap, of vanaf het terras, de zee.


De webshop van Annette In haar shop Seen by Annette op Etsy verkoopt Annette prints en beprinte producten van haar foto’s van Griekenland, waaronder van Amorgos en Folegandros. Haar koffiemokken, foto’s op canvas, kussens, laptophoezen en meer geven je huis een Griekse touch. Andere leuke producten zijn de biologisch afbreekbare hoesjes voor mobiele telefoons, tassen en slippers.Als je Annette haar werk en webshop wilt volgen kan dat via Instagram @AnnetteSpaan en via haar nieuwsbrief waarvoor je je kunt inschrijven op www.annettespaan.com. Naast berichten over kortingsacties, ontvang je fotografie- en culinaire tips en blogs over haar ervaringen als reisjournalist (zoals reisverhalen en haar favoriete hotels, shops en meer).


240 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page